17:07, 26 Ianuarie 2012
, Igor Dodon

Igor Dodon: Solutia socialistilor este astazi unica valabila


Partidul Socialistilor constata ca situatia socio-politica din tara impune mai mult ca oricand aplicarea solutiei propuse de grupul parlamentar al socialistilor la 4 noiembrie 2011. Este vorba despre propunerea de a alege un presedinte apartinic, neutru, competent –, ceea ce reprezinta unica optiune realista si corecta constitutional in actualele circumstante politice.


Pornind de la aceasta premisa si de la acest deziderat, Partidul Socialistilor declara urmatoarele:

 

1. Grupul parlamentar al socialistilor vine cu un proiect de Hotarâre privind numirea datei alegerii presedintelui Republicii Moldova. Propunem ca primul tur al alegerilor sa se produca în data de 29 februarie. Aceasta zi în calendar are loc o data la patru ani si speram ca, dupa trei ani de nealegere a presedintelui, pe 29 februarie sa alegem un presedinte pentru patru ani înainte si pentru stabilitate politica în tara.

 

2. Partidul Socialistilor propune crearea unui Comitet anti-criza al societatii civile, care sa reprezinte un arbitru moral pentru clasa politica si sa contribuie eficient la identificarea solutiilor pentru alegerea presedintelui tarii. Denumirea exacta a acestui comitet ramâne la discretia celor care îl vor fonda.

 

PSRM acorda o apreciere înalta contributiei societatii civile la procesul de responsabilizare a guvernarii. Atitudinea civica prompta a publicistilor si expertilor politici cu privire la ultimele initiative cvazinelegitime ale AIE demonstreaza maturitatea si principialitatea liderilor societatii civile. Mai mult decât orice, mai mult decât protestele, anume pozitia curajoasa, obiectiva si independenta a liderilor societatii civile a redus din elanul abuziv si grosolan al conducerii AIE. De aceea, consideram deosebit de oportun ca mediul de experti sa initieze crearea unui Comitet anti-criza al societatii civile, care ar putea declina aspiratiile uzurpatoare ale majoritatii parlamentare. La rândul lor, socialistii vor fi întotdeauna deschisi spre colaborarea cu acest comitet, în scopul identificarii în comun a solutiilor politice si depasirii crizei politice din Republica Moldova.

 

Reiteram ca puterea centrala este obligata sa initieze o noua procedura de alegere a presedintelui tarii. În caz contrar, daca nu va fi organizata procedura de alegere a presedintelui, toate actiunile ulterioare ale guvernarii vor putea fi calificate în mod expres ca fiind neconstitutionale si ca tentativa de uzurpare a puterii în stat. Corespunzator, referendumul va fi si el considerat nelegitim.

 

Puterea centrala este datoare sa mentina un echilibru social, cel putin aparent, neafectat de proteste în masa si nesupuneri civice, pentru a feri tara de izbucnirea unor revolte violente. Unica modalitate de a pastra echilibrul social este initierea procedurii de alegere a sefului statului.

 

Daca va fi ales un presedinte al tarii, se va instaura o liniste sociala. Totodata, se va deschide o fereastra de oportunitati pentru depasirea dificultatilor de ordin economic cu care se confrunta tara. Odata cu alegerea presedintelui va fi posibila si o conciliere la nivel politic, o consolidare a mediului social, o ameliorare a relatiilor interetnice, o avansare în directia solutionarii definitive a problemei transnistrene.

 

Daca însa AIE nu va numi data alegerilor si va insista asupra ideii unui referendum nelegitim, criza socio-politica si cea economica se vor agrava. De asemenea, se întrevad riscurile unei degenerari a situatiei în tara, inclusiv cu repetarea unor scenarii din aprilie 2009. Iar greul raspunderii penale pentru aceste consecinte va reveni liderilor AIE.

 

SURSA: Blogul lui Igor Dodon

Alte ştiri despre: