10:56, 8 Februarie 2012
, Igor Dodon

Igor Dodon: Rezumatul vizitei la institutiile europene


Cum am si promis anterior, vin cu un rezumat al vizitei mele la Bruxelles si Strasbourg.


 

La Bruxelles, am avut o întrevedere cu Stefan Fule, Comisarul UE pentru extindere si politica de vecinatate. Discutia s-a axat pe subiecte ce tin de evolutiile politice si economice din tara noastra, avînd posibilitatea unui amplu schimb de pareri si opinii relevante.

 

Am confirmat pozitia socialistilor privind iesirea legala, subliniez legala, din criza politica în care ne aflam – alegerea presedintelui în Legislatura actuala sau alegeri anticipate, care ar surveni din esecul scrutinului prezidential.

 

Stefan Fule a salutat eforturile grupului socialistilor din Parlamentul RM, pledînd pentru continuarea dialogului dintre toate fortele politice în vederea depasirii crizei politice si revenirii la normalitate.

 

În finalul discutiei, am convenit sa purtam un dialog continuu în vederea consolidarii cooperarii pe viitor.

 

Stefan Fule, Comisar UE pentru extindere si politica de vecinatate

 

În continuarea vizitei, am avut un sir de întrevederi cu parlamentari europeni. Asadar, atmosfera constructiva si prietenoasa în care a decurs conversatia cu Libor Roucek, Vicepresedintele Parlamentului European, liderul Aliantei progresiste a Socialistilor si Democratilor din PE, ne-a permis abordarea pe deplin a unui spectru larg de teme de interes comun.

 

Am informat colegii europeni despre evenimentele politice din tara noastra, relatînd detalii ale pozitiei Partidului Socialistilor în acest context.

 

Libor Roucek, Liderul socialistilor si democratilor din PE, m-a asigurat de toata sustinerea sa, salutînd cursul politic pe care îl promoveaza socialistii moldoveni. La fel ne-am înteles la o cooperare multidimensionale de perspectiva.

 

Vreau sa notez un fapt ca, la întrevedere, Vicepresedintele Parlamentului European a fost însotit de catre europarlamentarul socialist-democrat Ioan Mircea Pascu din România, precum si functionari ai Comitetelor parlamentare, inclusiv Keith Azzapardo din Malta, Sergiu Vintila din România, precum si Rob van de Water Olanda (consilier special al Presedintelui European, Martin Schulz).

 

Libor Roucek, Vicepresedintele PE

 

La fel am avut o discutie interesanta cu Sir Graham Watson, Membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor (ALDE) din Parlamentul European (PE), raportor pentru Republica Moldova.


 Am insistat asupra unei astfel de întrevederi pentru a informa din prima sursa despre situatia politica din Republica Moldova, indicînd asupra problemelor care mentin criza politica. Totodata am profitat de ocazie si am expus pozitia socialistilor vizavi de posibilitatile de deblocare a situatiei create.

 

Parlamentarul European, Sir Graham Watson, care de altfel a manifestat un interes viu fata de evolutiile politice din tara noastra si a accentaut importanta unei abordari legale a depasirii crizei politice actuale.

 

Sir Graham Watson, Membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor din PE, Raportor pentru Republica Moldova.

 

La Strasbourg, am avut o întrevedere cu Thorbjorn Jagland, Secretarul general al Consiliului Europei. Si în acest caz, tematica discutiei a fost situatia politica de la Chisinau, precum si optiunile de depasire a crizei politice.

 

L-am informat pe secretarul genral al Consiliului Europei despre ultimele evolutii în acest sens, relatîndu-i si despre rolul socialistilor în procesele politice de ultima ora.  Astfel, i-am reiterat pozitia ca alegerea presedintelui tarii în cadrul actualului Legislativ sau alegeri anticipate, ce ar surveni ca urmare a esecului scrutinului prezidential, sunt actiunile ce se încadreaza într-un cîmp legal de activiate al liderilor politici de la Chisinau.

 

Vreau sa amintesc ca acum 3 saptamîni, am avut o convorbire telefonica cu Thorbjorn Jagland, în care mi s-a solicitat pozitia PSRM vizavi de intentia AIE de a organiza un referendum constitutional, ramînînd consecvent, am evocat-o si la Strasbourg, pronuntîndu-ma împotriva acestui fapt.

 

Thorbjorn Jagland a devenit Secretar general al Consiliului Europei în 2009, anterior detinind functiile de Prim-ministru si Presedinte al Parlamentului norvegian, precum si cea de Vicepresedinte al Socialistei Internationale.

 

 

SURSA: Blogul lui Igor Dodon

Alte ştiri despre: