11:29, 3 Martie 2012
, IN PRO

Igor Dodon: Eroarea strategica si diplomatica a guvernarii de la Chisinau


Republica Moldova comemoreaza astazi 20 de ani de la tragicul conflict de pe Nistru, care a lasat in urma familii indoliate si o tara divizata.


 

În acest context comemorativ si având în vedere dorinta noastra de a uni cele doua maluri ale Nistrului, consideram ca ar fi fost oportuna organizarea unei întruniri, cel putin simbolice, a Guvernului de la Chisinau cu factorii de decizie de la Tiraspol. Aceasta întrunire ar fi marcat printr-un gest de conciliere tragicele evenimente din 1992 si ar fi însemnat un pas important spre apropiere si întelegere.

E cu atât mai grav sa constatam ca, în loc sa lanseze o asemenea initiativa peste Nistru, Guvernul de la Chisinau este gata sa treaca în aceste zile Prutul, ceea ce reprezinta un pas strategic si diplomatic gresit.

Acest pas nechibzuit (sau rau intentionat) poate provoca suspiciuni si neîncredere din partea Transnistriei, deoarece este periculos sa suprapui pe comemorarea conflictului armat transnistrean o sedinta comuna moldo-româna a executivelor, o sedinta care nu va fi lipsita si de o retorica interpretata ca unionista .

Ziua de 2 martie si zilele imediat urmatoare acestei date se afla sub simbolica evenimentelor de pe Nistru. Si toate declaratiile si actiunile politice importante urmau sa se înfaptuiasca pe aceasta dimensiune.

Din aceste motive, Partidul Socialistilor califica decizia AIE de a organiza la Iasi o sedinta comuna moldo-româna a guvernelor drept o grava eroare diplomatica si de politica interna, care demonstreaza o lipsa de viziune strategica si reduce substantial sansele solutionarii diferendului transnistrean.

Alte ştiri despre: