13:16, 23 Mai 2016
, PRO TV

George Damian: Viclenii si tradari la cozile din Chisinau


Stiti ce este o coada si cum functioneaza, va voi spune aici cum sa va feriti de vicleniile care se petrec la cozile din Chisinau. Aici prevaleaza tehnica ”nu v-am vazut”/ ”vreau doar sa vad ceva”/ ”vreau doar sa pun o intrebare”. Situatiile trebuie exemplificate clar.Sa presupunem ca omul sta la coada la magazinul Rogob de pe Armeneasca, un loc cu foarte multe probleme. In secunda in care se creeaza un gol in rand exista pericolul ca in acel gol sa se strecoare cu dibacie o tanti. Daca omul ii atrage atentia ca s-a bagat in fata, tanti se va intoarce oparita si va incepe o tirada pe o voce inalta: ”vreau sa ma uit sa vad ce are, nu am voie sa ma uit, stati linistit ca nu vreau sa ma bag in fata”; daca omul nu zice nimic atunci tanti va comanda crenvusca Rogob la cadenta unei mitraliere naziste MG-42 si toba si carnat si doktorskaia si tot ce trebuie. Daca omul intervine in acest moment, tanti va intoarce o figura surprinsa: ”nu v-am vazut, dar de ce nu comandati? am crezut ca doar va uitati, dar nu trebuie sa strigati la mine! poftim, comandati dumneavoastra” si tot asa.

 

Sa presupunem ca omul sta la coada la un ghiseu de banca, la linia marcata clar ”PASTRATI LIMITA DE DISCRETIE”. In 90% din cazuri apare o tanti care se insinueaza serpeste intre aceasta linie si omul deservit de ghiseu. Aceasta miscare de insinuare este insotita de o cercetare atenta a anunturilor de pe geamul ghiseului, concomitent cu ignorarea mediului inconjurator. In secunda in care omul deservit la ghiseu isi incepe miscarea de retragere, continua si miscarea fluida de insinuare a respective tanti care se apropie de ghiseu cu pas sprinten si elastic, ca un dribleur de talie raionala. Daca omul ramas la limita de discretie intervine cu un apel vocal ”de ce va bagati in fata?” risca sa fie pironit cu o privire jignita: ”dar poftim, doar intrebam ceva/ nu v-am vazut/ de ce stati asa departe de ghiseu”.

 

In orice situatie, omul care remarca viclenia este aprig probozit si supus unui val de dispret care il face sa se rusineze. Unii incepatori cedeaza ”ma scuzati, va rog, intrebati” doar pentru a avea parte de o uimire: tanti scoate un teanc de facturi din geanta si le depune spre prelucrare ori pur si simplu indeasa in sacosa achizitiile de la Rogob, bombanind mormaieli nesfinte despre tinerii din ziua de azi.

 

Pentru avansati recomand interventia ”nu va suparati doamna, dar credeti ca sunt ornament in magazinul asta?!?” – ideea este ca oricum se ajunge la cearta, asa ca mai bine renuntati la ideea de negociere. Sfatul meu este sa ignorati comentariile ulterioare.

Alte ştiri despre: