15:54, 23 Noiembrie 2015
, PRO TV

„Poate ca nu ar strica asa un mediator intre partile beligerante...”. Dumitru Diacov, pentru Europa Libera


Interviul diminetii cu presedintele de onoare al Partidului Democrat.


 

Valeriu Strelet, cel care conduce dupa arestarea lui Vlad Filat Partidul Liberal-Democrat, a facut la sfarsitul saptamanii trecute cateva declaratii care par sa sugereze o disponibilitate mai mare ca pana acum a PLDM de a participa la instalarea viitorului guvern. Exista în Parlament o majoritate care vrea evitarea alegerilor, a spus Strelet. Un negociator de rang înalt de la Bruxelles va veni la Chisinau sa ajute aceste forte politice sa se inteleaga, a adaugat el.

 

Astazi, ii dam cuvantul Partidului Democrat, prin presedintele sau de onoare Dumitru Diacov, cu întrebarea cum se raporteaza democratii la aceste perspective.

 

Europa Libera: Sa începem cu întrebarea cheie: s-a anuntat venirea unui „revizor”. Înteleg ca va fi un demnitar agreat de toata lumea si va trebui sa medieze în sfarsit crearea acestei coalitii. Cine ar putea fi, cine l-a invitat, cat de dorit este de toata lumea?

 

Dumitru Diacov: „Va spun sincer, stiu atat cat stiti si Dvs.: am auzit ca vine cineva de la PPE sau poate într-o formula mai larga, cum au venit candva la Aeroport reprezentantii celor trei grupuri politice europene.”

 

Europa Libera: Nu pomeniti Aeroportul, ca a fost de trista pomina.

 

Dumitru Diacov: „Sper sa ne mai învatam minte pe parcurs, nu? Am auzit ca vine cineva si doreste sa aiba discutii cu reprezentatii tuturor grupurilor parlamentare. Sper ca va veni si sper ca vom avea o discutie sincera. Nu stiu daca este nevoie, dar în conditiile noastre poate ca nu ar strica asa un mediator între partile beligerante care au nevoie de o resetare sau o intrare în discutii cu martori.”

 

Europa Libera: Înainte, dle Diacov, de a se anunta despre venirea acestui negociator din partea UE, se pare ca PLDM a dat semne ca ar avea disponibilitatea de a se aseza la o masa de tratative cu democratii. Cum are de gand partidul Dvs. sa gestioneze aceasta noua situatie, asa încat sa reusiti sa va întelegeti, sa instalati un nou Guvern?

 

Dumitru Diacov: „Eu ma bucur ca colegii nostri din PLDM au transmis aceste semnale, eu sper foarte mult ca si colegii mei din PD vor fi foarte receptivi. si în general sper ca într-un timp apropiat vom încerca sa depasim aceste pagini triste din biografia noastra si vom trece la o pagina noua.”

 

Europa Libera: Dl Diacov, dar PLDM are conditii clare. Ceea ce spuneti Dvs. e publicistica, dar proza vietii înseamna demiterea unor sefi de agentii si subdiviziuni, figura între conditii si demiterea speakerului, adica totusi PLDM aveau niste conditii dure tot.

 

Dumitru Diacov: „Dvs. singur le catalogati ca „conditii dure”. Eu cred ca liberal-democratii trebuie sa revada si aceasta lista si aceste accente de duritate. Toti trebuie sa faca un compromis, toti trebuie sa dea un pas înapoi. Eu toata viata m-am ocupat de aceste încercari de a-i împaca pe toti - este o misiune foarte ingrata.”

 

Europa Libera: Dar acel „revizor” va veni, dle Diacov, cu mandatul lui Štefan Füle, cel pe care l-ati confruntat într-o sedinta, si el, probabil, tot va vrea dovada ca într-adevar nu vor mai fi folosite institutiile statului ca instrumente contondente, ca toata lumea vrea acelasi lucru. si acum mingea e în terenul PD, trebuie sa recunoastem. Din cauza asta vrem sa ne spuneti Dvs.: cum veti aborda tactica negocierilor?

 

Dumitru Diacov: „În primul rand vreau sa fac o precizare - nu este mandatul lui Füle. Füle nu are functie în structurile europene acum. Füle a avut cateva expresii destul de tari, dar absolut de înteles. El s-a implicat în dosarul Moldovei foarte activ în ultimii ani de zile si sigur ca îi pare rau, precum si mie îmi pare rau, si tuturor de evolutia acestor evenimente. Trebuie sa ne învatam sa traim altfel. Daca va aduceti aminte prin anul 2009, dar si mai înainte eu spuneam ca a munci în coalitie este foarte complicat, a munci în coalitie în Republica Moldova este o problema foarte mare, cu cultura noastra politica, cu lipsa de experienta, cu agresivitati din toate partile. Daca vom spune ca doar acesta este agresiv si celalalt este sfant, atunci situatia e si mai complicata.”

 

Europa Libera: Revenind la conditiile PLDM, dle Diacov, ar putea accepta PD demiterea lui Andrian Candu?
Dumitru Diacov: „Eu nu cred ca acum trebuie sa vorbim despre demisii. Trebuie sa vorbim despre faptul cum noi putem sa ne asezam la masa si cum noi putem sa dezlegam aceasta situatie foarte repede.” 

 

Europa Libera: Cu sau fara comunisti, dle Diacov? Asta e principala întrebarea de care atarna si alegerea presedintelui tarii…

 

Dumitru Diacov: „E o întrebare principala, dar si principiala. Noi am mai avut mai multe discutii în aceasta directie si eu cred ca potentialul deputatilor, acestor 55-56 din fostele aliante, sau din partidele care au creat aceasta alianta, este mare si acesti deputati sunt capabili sa munceasca mai departe.”

 

Europa Libera: Dle Diacov, daca nu va întelegi cu liberal-democratii, ce alta optiune ia în considerare PD?
Dumitru Diacov: „Dar si liberal-democratii trebuie sa înteleaga, ca si democratii, ca si liberalii, ca nu exista o alta cale, nu exista alte posibilitati.”

 

Europa Libera: Exista calea pe care o descriu socialistii – dam foc la casa prin anticipate.

 

Dumitru Diacov: „Asta este bucuria socialistilor.”

 

Europa Libera: Asta vreau sa înteleg eu acum, dle Diacov: cel putin mergeti în negocieri cu acelasi diagnostic? Toata lumea nu vrea anticipate? PLDM la un moment dat spuneau ca nu-i mare lucru daca se duc în opozitie si se declanseaza anticipate…

 

Dumitru Diacov: „Asta e absolut neserios. Noi întelegem foarte bine situatia de afara. Cel mai putin pregatiti sunt partidele din actuala coalitie.”

 

Europa Libera: Cei mai vulnerabili, as zice.

 

Dumitru Diacov: „Ce o sa spunem noi oamenilor: ca ne-am luptat un an de zile? Trebuie sa ne asezam, sa gasim un compromis si eu cred ca reformarea, depolitizarea institutiilor de care se vorbeste atata este o tema valabila si tema care poate fi rezolvata. Reasezarea noastra este absolut posibila. Trebuie sa facem un schimb de experienta. Noi ne-am bombardat doar cu declaratii în toata aceasta perioada.”

 

Europa Libera: Dle Diacov, cred ca mai sunteti datori opiniei publice cu o explicatie: urmatorul presedinte va fi ales în legislativ? Acest referendum care se pune la cale nu va fi valabil imediat si atunci lumea o sa înteleaga ca viitorul presedinte va fi ales în Parlament, prin urmare e nevoie de un numar X de voturi, prin urmare se negociaza totul gramada, nu doar formarea aliantei, sau nu?

 

Dumitru Diacov: „Noi ne încurcam putin, atunci cand negociem totul gramada. Parerea mea personala, nu am discutat-o cu nimeni, este ca noi sa rezolvam acum problemele care sunt legate de guvernare. Toata lumea tine minte ca în primavara avem alegeri prezidentiale, toata lumea întelege ca noi trebuie sa alegem presedintele în actualul Parlament. Cum va fi ales viitorul presedinte, cum va fi Constitutia Republicii Moldova? Sigur ca se poate de asezat si de gandit. Eu îs adeptul scrierii unui text nou a întregii Constitutii sau sa lasam în pace Constitutia si sa ne ocupam de munca de zi cu zi.”

 

Europa Libera: Munca de zi cu zi însemnand, dle Diacov, dovezi. Iata imaginati-va ca eu sunt Strelet si vin la negocieri cu Dvs. si spun: dle Diacov, de ce Valeriu Guma a fost iarasi scutit de pedeapsa dura? Nu este oare iarasi o dovada ca justitia face anumite lucruri? Asa spune presa, cel putin?

 

Dumitru Diacov: „Presa e în drept sa faca fel de fel de comparatii.”

 

Europa Libera: si dl Strelet exact asta o sa va spuna.

 

Dumitru Diacov: „Daca aducem în discutie acest dosar, eu pot sa-mi expun parerea, dar nu vreau acum, nu avem timp pentru aceste discutii. Eu cred ca si dl Strelet, si ceilalti colegi de la PLDM, si colegii nostri de la PD trebuie sa înteleaga ca noi acuma trebuie sa facem aceasta coalitie pe un termen de trei ani de zile si trebuie sa terminam sa ne jucam de-a guvernarea. Trebuie sa încercam sa demonstram ca asa numitele partide democratice sunt capabile sa poarte responsabilitatea unui mandat încredintat de popor. Asta este si publicistica, dar este si o dorinta foarte sincera de a merge anume pe aceasta cale.”

 

Europa Libera: Ca sa înteleaga toata lumea, includeti la aceasta notiune de „partide democratice” si PCRM?, pentru ca presedintele va putea fi ales doar împreuna?

 

Dumitru Diacov: „Eu am spus ceea ce am spus absolut serios: coalitia de guvernare, Guvernul trebui format din aceste trei partide. Eu ma gandesc ca noi prea complicam viata la nivel de negocieri. Dar cu comunistii noi trebuie sa avem relatii bune ca sa putem alege împreuna presedintele.”

 

Europa Libera: Probleme financiare mari au fost confirmate practic de Ministerul Finantelor la sfarsitul saptamanii, datoriile fata de sistemul de sanatate constituie imense 80 la suta din transferurile pentru autoritatilor publice locale nu au fost asigurate. Ce solutie au în vedere autoritatile pentru aceste dificultati?

 

Dumitru Diacov: „Este greu acum sa dau un raspuns foarte clar. Este nevoie ca saptamana viitoare cel tarziu sa avem un Guvern. si Guvernul îi revine obligatia sa faca o analiza foarte serioasa si propuneri foarte serioase pentru a aplana situatia din economie. Coalitia este obligata sa acorde sprijinul necesar Guvernului, ca sa depasim aceste momente foarte complicate din biografia Republicii Moldova. Noi întelegem foarte bine si înteleg si cei care sunt în Guvern ca situatia este extrem de complicata si nu trebuie sa ne mai permitem sa mai complicam lucrurile prin comportamentul nostru neserios.”

 

Europa Libera: Tot mai greu întelegem, dar mai rabdam.

 

Dumitru Diacov: „Eu cred ca asta este ultima sansa pentru toate aceste partide care sa ne demonstreze ca sunt capabile…”

 

Sursa: Europa Libera

Alte ştiri despre: