13:46, 29 Noiembrie 2013
, PRO TV

Victor Ciobanu: Exista viata dupa Vilnius?


Am scris anterior ca optiunile pro-Est si pro-Vest sunt practic egale ca pondere electorala in R. Moldova. Si ca politicienii speculeaza aceste optiuni. Vilniusul, desigur, constituie un pas important in directia UE. Nu si unul ireversibil.


 


Exemplul Ucrainei este relevant in acest sens.

 

Si aici ar fi de remarcat nu atat presiunile din partea Rusiei (despre care s-a scris mult), cat lipsa unei oferte clare din partea Europei. Pentru ca gandul de integrare a Ucrainei supraaglomerate este un adevarat cosmar pentru cancelariile occidentale, considera editorialistul „The Times”, Roger Boyes. Chiar si titlul publicatiei e foarte sugestiv: Ucraina, ca si Turcia, niciodata nu va intra in UE. Aceasta a obosit sa se extinda si sufera de o analogie geopolitica a disfunctiei erectile. Acum stim ca nici pentru noi nu exista o perspectiva clara de aderare.


Desi am primit deja bonusuri de la UE in urma ezitarilor Ucrainei. Miercuri a venit si vestea cea buna de la Cecilia Malmström, Comisarul european pentru Afaceri Interne, care ne-a promis ca vom calatori in Europa fara vize. E o victorie? Incontestabil. Si premierul Leanca ne asigura ca perspectiva de aderare este urmatorul pas pentru R. Moldova.

 

Problema cea mare e ca pasul acesta e si mai complicat.

 

Abia dupa Vilnius se va incepe cel mai interesant. Guvernarea si opozitia vor intra direct in campania electorala. Prima va trebui sa demonstreze ca suntem de acum cu un picior in UE. Dar chiar cu tot cu regim fara vize va fi prea putin pentru a castiga alegerile urmatoare. Iar mecanismul de apropiere de UE nu conduce automat la cresterea bunastarii, cum ne sugereaza „Forbes”. De aceea va fi nevoie ca santierul promis de premier sa aduca rezultate concrete si palpabile cetatenilor.

 

Opozitia va critica orice rezultate ale guvernarii si ne va indemna s-o luam in directia gazului ieftin. Va zice ca e ok sa avem regim fara vize, dar nu avem sanse de integrare. De aceea trebuie sa intram in Uniunea Vamala. Care ne va asigura economii de 500 de milioane de dolari la ieftinirea gazului si ne va permite sa vindem orice. Si daca acest mesaj simplu si clar va prinde, comunistii ar putea sa castige. Mai intai alegerile parlamentare. Apoi si referendumul de aderare la UV. Vedeti, cat de subreda poate fi ireversibilitatea?

 


La noi niciodata nu se discuta cu argumente.

 

Doar cu lozinci. De aceea si directia poate fi oricare si poate fi schimbata oricand. Or, o alegere, oricare ar fi aceasta, trebuie sa fie una constienta si asumata. Doar atunci va deveni si ireversibila.

Alte ştiri despre: