10:08, 25 Octombrie 2015
, PRO TV

Dionis Cenusa: “Ex-procuror DNA la Chisinau: intre „mandatul” UE si realitaţile moldovenesti”


Indiferent de instinctele anti-corupţie ale ex-procurorului DNA, contractat de UE in cadrul reformei justiţiei, aplicarea acestora ar putea intampina dificultaţi in Republica Moldova.


 

 

Prin urmare, asteptarile opiniei publice trebuie sa fie realiste si sa ţina cont de faptul ca un expert european, cu atribuţii tehnice, nu poate inlocui nicidecum autoritaţile ţarii, alese de catre cetaţeni.Reforma din sectorul justiţiei este cruciala pentru intregul “pachet” de transformari incluse in agenda europeana. O justiţie viabila asigura funcţionarea legii, dar si menţinerea instituţiilor intr-o stare robusta si integra. Dar aceste aspecte mai degraba lipsesc din realitatea moldoveneasca. Anume din acest considerent, ideea identificarii unui „procuror european” care sa aduca in ordine justiţia din Republica Moldova a prins radacini in opinia publica.

 

Desi guvernarea de la Chisinau a evitat sa-si completeze randurile cu “procurorul european”, dupa cum a promis anterior, in cele din urma, aceasta va beneficia de serviciile unui fost procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Romania, Mariana Alexandru, in contextul reformei justiţiei din Republica Moldova, sprijinita de UE. Este laudabil faptul ca oficialii europeniau selectat o persoana care a instrumentat dosare anti-corupţie impotriva unor inalţi funcţionari din Romania. Cu toate acestea, se pare ca s-a facut primul pas cu stangul. Or, asupra Marianei Alexandru planeaza suspiciuni determinate de plecarea sa subita din sistemul judiciar roman, iar UE a esuat sa le elimine indata ce a acceptat aceasta candidatura.

 

Este evident ca ex-procurorul DNA poate contribui la avansarea reformei justiţiei, dar in orice caz acesta nu poate inlocui autoritaţile naţionale. Mandatul acestuia este limitat si bazat pe atribuţii tehnice de consultare si formulare de recomandari. De aceea, asteptarile faţa de acesta ar trebui sa fie rezervate, fara a-i fi atribuite caracteristici “mesianice”.

 

Doar un “expert european”Din capul locului este important de menţionat ca ex-procurorul DNA va fi implicat in reforma justiţiei, in calitate de „expert non-cheie”, in cadrul unui proiect de asistenţa tehnica a UE. Prin urmare, expertul european va avea un set clar de atribuţii tehnice. Printre responsabilitaţile acestuia se numara eficientizarea capacitaţilor de investigaţie pre-judiciara ale Procuraturii Generale, dar si acordarea de servicii juridice pentru Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) si Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

 

Articolul integral poate fi accesat aici.

 

Sursa: Blogul lui Dionis Cenusa

Alte ştiri despre: