10:34, 1 Aprilie 2013
, INPRO

Constantin Tanase: Masacrul in duminica de Pasti


Masacrul de la Fantana Alba este supranumit si Katyn-ul romanesc. Este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria romanilor. Macelul a fost declansat in momentul in care in jur de 3000 de romani au incercat sa treaca granita sovieto-romana trasata ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care Romania a fost fortata sa cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu cu peste 3 milioane de locuitori.


 

Trecusera doar 10 luni de când România fusese obligata sa-i cedeze Uniunii Sovietice teritoriul din nordul Bucovinei. Luati prin surprindere, doar 7.000 de români din cele 3 milioane au reusit sa se întoarca în România. Autoritatile sovietice i-au declarat “tradatori de tara”.

 

La începutul anului 1941, NKVD a lansat zvonuri potrivit carora sovieticii ar fi permis trecerea granitei în România. Drept urmare, la 1 aprilie 1941, un grup de peste 3.000 de persoane din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în fata un steag alb si însemne religioase (icoane, prapuri si cruci din cetina), a format o coloana pasnica si s-a îndreptat spre noua granita sovieto-româna. În poiana Varnita, la circa 3 km de granita româna, granicerii sovietici ascunsi în padure i-au somat sa se opreasca. Dupa ce coloana a ignorat somatia, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i. Supravietuitorii au fost urmariti de cavaleristi si spintecati cu sabia.

 

Dupa masacru, ranitii au fost legati de cozile cailor si târâti pâna la 5 gropi comune sapate dinainte, unde au fost îngropati, unii fiind în viata înca: batrâni, femei, copii, sugari – vii, morti sau muribunzi. Doua zile si doua nopti s-a miscat pamântul în acele gropi, pâna toti si-au dat duhul.

 

Câtiva supravietuitori au fost arestati de NKVD din Hliboca (Adâncata) si, dupa torturi înfioratoare, au fost dusi în cimitirul evreiesc din acel orasel si aruncati de vii într-o groapa comuna, peste care s-a turnat si s-a stins var.

 

Din 2011, la initiativa fostului deputat în Parlamentul României, dl Tudor Pantîru, ziua de 1 Aprilie este Ziua Nationala în memoria românilor-victime ale masacrelor, deportarilor, foametei si ale altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Tinutul Hertei si Basarabia.

 

Este bine sa învatam lectiile istoriei, caci cei care le uita sunt sortiti sa o traiasca din nou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte ştiri despre: pasti, masacru, alexandru tanase,