25.06.2019
Sergiu Litvinenco despre legea privind declararea unor informatii de acces public: "Se vor desecretiza toate contractele de privatizare, de achizitii publice, dar si rapoarte de genul Kroll 1 sau Kroll 2"
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a inregistrat astazi in parlament un proiect de lege care prevede declararea unor informatii de acces public. El spune ca odata cu aprobarea acestei legi, se vor desecretiza toate contractele de privatizare, de achizitii publice, dar si rapoarte de genul Kroll 1 sau Kroll 2. Despre asta, el scris pe pagina sa de Facebook.

Sergiu LITVINENCO, DEPUTATUL PAS: "Impreuna cu colegii, am inregistrat astazi in Parlament proiectul legii privind declararea unor informatii de acces public. Conform acestuia, se declara informatie de acces public orice informatie ce vizeaza transmiterea patrimoniului public in proprietate privata (privatizare), precum si transmiterea in concesiune, administrare fiduciara, transmiterea intreprinderilor de stat in proprietatea unitatilor administrativ-teritoriale, alte activitati orientate spre diminuarea participarii statului la administrarea proprietatii publice, efectuate in perioada 25 septembrie 2009 – 14 iunie 2019, precum si a tuturor achizitiilor publice efectuate in perioada de referinta, cu exceptia informatiilor din domeniul militar, relatiilor externe, partial din domeniul economic, securitatea statului si asigurare a ordinii de drept. De asemenea, proiectul prevede ca confidentialitatea urmaririi penale nu se rasfrange asupra oricaror acte intocmite de autoritatile/institutiile/organizatiile nationale sau straine si care se refera la sustragerea bunurilor publice, gestiunea defectuoasa sau frauduloasa a bancii, a societatii de investitii, a societatii de asigurari, precum si la sustragerea ajutorului de stat si/sau mijloacelor din fonduri externe.

Cu alte cuvinte, odata cu aprobarea acestei legi, se vor desecretiza toate contractele de privatizare, de concesionare, toate contractile de achizitii publice, dar si rapoarte ale unor entitati internationale de genul Kroll 1 sau Kroll 2. Nu exista nici un argument serios pentru a tine in continuare la categoria secret de stat documente care tin nemijlocit de bani publici, banii cetatenilor, cum ar fi privatizarea bunurilor statului sau achizitiile publice. Daca pana acum totul era secretizat, apoi doar pentru a se ascunde de ochii oamenilor furturile de bani publici".

Articole din aceeasi categorie