30.05.2019
Refuz la imbarcare in SUA: ce drepturi ai si cum poti obtine o compensatie
Nimeni nu e scutit de situatii imprevizibile atunci cand zboara cu avionul, iar refuzul la imbarcare este, de departe, una din cele mai neplacute. De aceea, echipa Airadvisor iti spune in textul de fata ce trebuie sa stii pe tema refuzului imbarcarii pe teritoriul Statelor Unite.

Daca te-ai aflat si tu in situatia in care ti s-a refuzat imbarcarea, esti indreptatit sa ceri despagubiri. Afla mai jos detalii despre drepturile pasagerilor aerieni si ce trebuie sa faci intr-o asemenea situatie.

Regulamentul privind drepturile pasagerilor din SUA acopera doua tipuri de zboruri:

-Zboruri interne, operate de o companie aeriana americana;

-Zboruri internationale, care pleaca din Statele Unite.

Totusi, lucrurile nu sunt atat de simple: nu toate refuzurile la imbarcare sunt acoperite de reglementarile legale. Zborurile spre tarile din UE sunt acoperite de Regulamentul (CE) nr. 261/2004. Ai dreptul la compensatie NUMAI daca ti se refuza imbarcarea, compania aeriana a suprarezervat zborul, iar tu nu ai renuntat de bunavoie la locul in avion in schimbul unui beneficiu.

Care este valoarea compensatiei pe care o poti revendica in cazul unui refuz la imbarcare? Daca esti intr-adevar eligibil, suma va depinde de 3 criterii:

-daca fost un zbor international sau un zbor intern operat de o companie aeriana americana;

-ora sosirii la destinatia finala si/sau daca ti s-a oferit un zbor alternativ;

-pretul biletului.

Rambursarea nu se opreste doar la costul biletului de avion: daca ai achizitionat servicii suplimentare pentru zborul initial, care nu ti se ofera pe noul zbor oferit drept compensatie, compania aeriana trebuie sa acopere si acele costuri.

In cazul in care biletul nu este tarifat, compensatia va fi calculata pe baza pretului celui mai ieftin bilet vandut pentru aceeasi clasa a zborului. Compania aeriana poate oferi bilete gratuite, vouchere pentru viitoarele zboruri sau chiar un cec bancar pe loc, fara a recurge la toata procedura legala – asta ramane la discretia persoanei vizate. Trebuie sa stii, totusi, ca odata cu alegerea unei astfel de alternative, pierzi dreptul de a obtine o compensatie propriu-zisa, calculata corespunzator.

Uite ce documente pentru a primi o compensatie trebuie sa pastrezi:

-toate documentele legate de zborul initial si/sau zborurile alternative;

-chitantele/facturile cheltuielilor suplimentare, ca o consecinta a refuzului la imbarcare.

Timpul in care poti solicita compensatia depinde de conditiile generale ale companiei aeriene pe care le puteti verifica pe site-ul lor.

Fii sigur ca te informezi ce despagubiri poti obtine cu echipa Airadvisor in urma unui refuz la imbarcare, dar si pentru un zbor anulat sau intarziat. Iti dorim zbor usor si fara neplaceri!

*Acest articol este un produs comercial.

Articole din aceeasi categorie