02.07.2019
Reactia lui Putin dupa tragedia misterioasa din M. Barents. 7 capitani si 2 eroi ai Rusiei, morti
Vladimir Putin a reactionat dupa tragedia din Marea Barents unde luni 14 rusi si-au pierdut viata intr-un incendiu la bordul unui ”submarin de cercetari” al armatei ruse. Printre morti se afla 7 capitani si 2 ”eroi ai Rusiei”, a precizat Putin.

Presedintele rus Vladimir Putin, extrem de criticat in 2000 pentru modul in care a gestionat catastrofa submersibilului Kursk, a reactionat numind incidentul o mare pierdere.

”Prezint cele mai sincere condoleante familiilor victimelor. Totul trebuie facut pentru a le ajuta si sprijini”, a spus Putin. Ministrul Apararii, Serghei Soigu, i-a raportat liderului rus despre moartea celor 14 rusi.

Printre ei se afla 7 capitani de prim rang si doi ”eroi ai Rusiei”, relateaza Kommersant. ”Nu era un vas normal, era unul de cercetare. Membrii echipajului erau profesionisti iar pierderea lor este una importanta pentru Rusia si flota noastra” a mai spus Putin.

Tragedia anuntata oficial de rusi dupa o zi de la producerea ei 

 Putin a cerut o ancheta amanuntita in acest caz. Autoritatile ruse au confirmat tragedia marti la o zi dupa producerea sa. Potrivit Ministerului Apararii de la Moscova, cei 14 morti s-au intoxicat in urma incendiului. Incendiul a fost stins, iar submarinul a revenit la baza sa, ceea ce inseamna ca exista supravietuitori.

Armata rusa a oferit putine detalii despre accidentul survenit luni la bordul misteriosului submersibil destinat - potrivit versiunii oficiale - sa studieze mediile marine si fundul oceanelor.

Incendiul s-a declansat in cursul unei operatiuni de colectare a datelor subacvatice, potrivit armatei ruse, care precizeaza ca submersibilul se afla in prezent la baza sa din orasul-port Severomorsk, regiunea Murmansk, in Arctica.

O ancheta este efectuata de armata rusa pentru a determina cauzele incendiului, potrivit aceleiasi surse, care nu precizeaza cati marinari se aflau la bord in momentul accidentului.

Anterior, portalul Severomorsk Life dezvaluia, citand surse, ca in noaptea spre luni o explozie, urmata de un incendiu, a avut loc la bordul unui submarin din cadrul Flotei ruse a Nordului, iar persoanele ranite au fost transportate la spital, dar acest articol nu poate fi in prezent deschis.

Potrivit unor surse citate de publicatiile RBK si Novaia Gazeta, submersibilul in cauza este un submarin nuclear de tipul AS-12, supranumit ”Losarik”, dupa numele unui personaj dintr-un film de desene animate sovietic, din cauza formei sale neobisnuite.

Putine lucruri se cunosc despre AS-12, ceea ce se stie este ca nu are arme la bord si poate ajunge la o adancime de 6.000 de metri, echipajul sau fiind constituit din 25 de persoane, potrivit Novaia Gazeta. 

Submarinul nuclear misterios, un ”dispozitiv de sabotaj”

 Cu cativa ani in urma, Pentagonul declarase ca AS-12 reprezinta un dispozitiv de sabotaj care poate fi folosit pentru a distruge infrastructura subacvatica, noteaza Novaia Gazeta.

Acest accident readuce in actualitate tragedia submarinului cu propulsie nucleara Kursk, mandria Flotei ruse a Nordului, care s-a scufundat in timpul unor manevre in Marea Barents, cu 118 de persoane la bord, la 12 august 2000, la inceputul primului mandat prezidential al lui Vladimir Putin, aflat astazi la al patrulea mandat.

Una din torpile a explodat, antrenand distrugerea intregului stoc de munitii si trimitand submarinul de 110 metri la fund. Douazeci si trei de membri ai echipajului au supravietuit cateva zile dupa explozie, dar au murit pentru ca nu au fost salvati la timp.

Disparitia Kursk ramane pana in ziua de astazi cea mai grava catastrofa din istoria marinei ruse, aruncand o umbra asupra presedintelui Vladimir Putin, criticat aspru pentru modul in care a gestionat accidentul. Tragedia a marcat profund societatea rusa.

In 2008, 20 de persoane au murit asfixiate la bordul submersibilului rusesc Nerpa in Marea Japoniei, dupa inhalarea de gaz freon emis de sistemul de stingere a incendiilor. Peste 200 de persoane se aflau la bordul submarinului, in contextul in care capacitatea acestuia era de 80 de persoane.

In ultimii zece ani, trei incendii au izbucnit la bordul unor submarine rusesti aflate in reparatii. Specialistii releva probleme legate de disciplina si de nerespectare a normelor de securitate pe santierele navale.

Numeroase alte accidente soldate cu victime au avut loc intre anii 1960 si 1970 implicand submarine, in principal sovietice, dar de asemenea americane, intre care disparitia USS Thresher, cu 129 de persoane la bord, dezastrul cu cele mai multe victime la acea data.

Rusia continua sa isi consolideze prezenta in Arctica, unde spera sa devina prima putere economica si militara, profitand in special de incalzirea globala si de topirea ghetii, care ar putea sa deschida noi rute comerciale in Marele Nord.

In ultimii ani, Moscova a redeschis in regiune mai multe baze militare care au fost abandonate dupa caderea URSS si a consolidat efectivele Flotei ruse a Nordului.

Articole din aceeasi categorie