03.07.2019
Ion Sturza despre furtul miliardului: "Acest jaf este o mare rusine, care a pus Republica Moldova pe harta gangsterismului mondial"
Fostul premier, Ion Sturza, spune ca este un element de onoare de a contribui la intoarcerea miliardului furat din sistemul bancar. El mai spune ca acest jaf este o mare rusine pentru Republica Moldova.

Ion STURZA, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA: "Cum intoarcem miliardul? Pentru mine si cred ca pentru multi alti moldoveni este un element de onoare sa contribuim la intoarcerea miliardului (de dolari!) furat din sistemul bancar. Devenit intre timp 25 de miliarde de lei si care datorita unui „simplu prim-ministru” &co vor fi recuperate din buzunarele noastre. Totodata, este dorita si asteptata pedepsirea exemplara a beneficiarilor, executantilor, regulatorilor, politicienilor etc., intrucat acest jaf este o mare rusine, care a pus Republica Moldova pe harta gansterismului mondial. Ii cred pe procurori!

Incercarea de a „ajunge" la bani prin comisii rogatorii in statele in care au fost „parcati” acesti bani nu are mari sanse. Banii sunt fluizi – azi aici, maine dincolo. Deja transferati in bunuri, avioane, vile... In cazul in care sunt dovezi certe, recuperarea se face prin decizii de judecata in tarile respective, dar e o cale extrem de lunga si costisitoare. Infractorii au timp si multi bani sa se „apere" in jurisdictiile straine. Guvernul Republicii Moldova, nu. Se stie din practica, costurile pentru recuperare constituie aprox. 10% din suma, fara nicio garantie de succes.

Alternative?

- Cel mai simplu, recuperati Sor (P, P, E, D, F etc.) si complicii lor, bagati la beci si impusi sa semneze cecuri (gluma, evident).

International – intentate procese penale internationale impotriva:

- bancilor corespondente si finale unde au fost „spalati" banii - de la „Deutsche Bank” pana la „Danske Bank”. Banci de top mondial. Au fost incalcate toate legile si regulamentele referitoare la contracararea legalizarii banilor criminali;

- bancilor centrale care reglementeaza, supervizeaza aceste banci. Au esuat in functia de supraveghere;

- tarilor in care se afla aceste banci, dar si unde au fost utilizati acesti bani – Elvetia, Germania, Estonia, UK, Lituania, Cipru, Emiratele Arabe, Rusia, Ucraina, Romania etc. Pentru ca fost permisa legalizarea banilor de provenienta ilegala;

- companiilor imobiliare si de vanzari auto, unitatilor comerciale care se ocupa cu vanzarea bijuteriilor, obiectelor de lux unde platile au fost achitate cu acesti bani. Nu s-a stabilit provenienta banilor;

- companiilor de audit care au auditat bancile din care s-au furat banii. Au dat avize pozitive contrar starii de fapt.

National - procese penale intentate impotriva:

- Bancii Nationale. Pentru esecul ei in reglementarea si supravegherea bancilor;

- Guvernului Republici Moldova si angajatilor acestuia. Pentru managementul defectuos al fazei post-criza;

- altor institutii ale statului, Ministerului Finantelor, Fiscului, Agentiei

pentru contracararea spalarii banilor etc. si angajatilor acestora pentru neglijenta, trafic de influenta, coruptie;

- fostilor manageri, membrii ai Consiliului de administratie si angajatilor bancilor devalizate;

- beneficiarilor si intermediarilor de credite dubioase si compromise.

Tuturor trebuie aplicate amenzi si cerute compensatii. Este o practica normala internationala. SUA o utilizeaza foarte frecvent.

Astfel am putea recupera banii furati, bazandu-ne pe dreptul international si national prin proceduri simple si relativ ieftine.

Cuvantul-cheie care ar deschide toate usile este „Illegal Proceeds" (venituri ilegale)!

Acest „algoritm” l-am verificat cu juristi de top internationali si este perfect fezabil.

Asadar, stimati guvernanti, primiti provocarea ?"

Articole din aceeasi categorie