15.05.2023
Dorin Recean confirma ca persoane din Federatia Rusa s-ar fi implicat in alegerile din Autonomia Gagauza. Cum comenteaza scrutinul din regiune si castigul candidatului Partidului Sor - VIDEO

Premierul Dorin Recean atentioneaza ca orice incercare a Partidului Sor de a crea destabilizari in Autonomia Gagauza si de a utiliza regiunea in planurile Kremlinului de a submina guvernarea de la Chisinau nu va fi tolerata, dar va fi pedepsita imediat conform legii. Invitat la emisiunea In Profunzime, Recean a precizat ca banii declarati de candidatul Partidului Sor in alegerile din Autonomia Gagauza urmeaza sa fie verificati. Totodata, premierul a confirma ca anumiti politehnologi din Rusia, afiliati serviciilor secrete ruse, s-ar fi implicat in scrutinul din regiune ajutand Partidul Sor.

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "In Autonomie sunt foarte importanti primarii. Guvernul va continua sa lucreze cu primarii, cu cetatenii si cu acei alesi locali care reprezinta interesele cetatenilor. Aceste alegeri, in primul rand, trebuie validate. Au fost inregistrate incalcari. In baza acestor faradelegi care au fost prezentate trebuie sa vedem decizia finala. Acum politia si procurorii au prezentat noi dovezi. Ceea ce este important este sa asiguram serviciile publice din Autonomie."

Cat despre declaratiile Evgheniei Gutul precum ca vrea sa deschida o reprezentanta a Aunomiei Gaguze la Moscova, Dorin Recean spune ca in cazul in care vor exista elemente care vor avea o alta agenda decat cea a cetatenilor, atunci legea va fi aplicata, iar cei vinovati vor fi pedepsiti. 

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Important e sa fie respectate drepturile cetatenilor. Guvernul trebuie sa colaboreze si sa rezolve problemele cetatenilor. Daca vor exista elemente care vor avea o alta agenda decat cea a cetatenilor, sistemul de aplicare a legii va reactiona si va pedepsi eventualele abateri de la legislatie."

Intrebat cum vede colaborarea dintre Guvern si Gutul, Dorin Recean spune ca nu va tolera o alta agenda decat cea a cetateanului.

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Guvernul nu va ezita sa aplice legea acolo unde ea va fi incalcata. Oricine vine si pune pe agenda publica un lucru ilegal, el va fi pedepsit. In momentul in care Guvernul se concentreaza pe agenda publica, aceste elemente care ar putea fi de insecuritate, pot fi restrictionate prin aplicarea legii. Ceea ce am vazut in Gagauzia este si rezultatul miscarii lente in justitie."

Cat despre dosarul coruperii alegatorilor in Gagauzia, Dorin Recean spune ca acele persoane care au mituit alegatorii in campania electorala, trebuie trase la raspundere.

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Indiferent de aspectul electoral, legea trebuie aplicata pentru cei care au incalcat legea. Curtea trebuie sa vada in ce masura aceste fraude au afectat scorul electoral. Institutiile statului vor merge sa probeze fraudele observate."

Lorena BOGZA:"Sunt voci care spun ca aceste alegeri ar putea sa nu fie validate? Exista acest risc?"

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Trebuie sa ne asiguram ca legislatia RM este aplicata, nu vreau sa speculez. Autoritatile au documentat, incalcarile le-au prezentat, vor fi prezentate si Curtii de Apel din Gagauzia. Trebuie sa vedem care va fi decizia. Repet, cei care au incalcat legea, trebuie pedepsiti." 

Lorena BOGZA: "Expertii spun ca Rusia s-a implicat masiv in alegerile din UTA Gagauzia. Deschide.md scrie despre trei persoane, iar acestea figureaza si in lista celor care pun la cale destabilizari in Republica Moldova?"

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Autoritatile urmaresc si intervin acolo unde este necesar. Chiar si in cazul alegerilor din Comrat a iesit un spot video publicitar cu interpreti rusi, iar acest servicu a fost oferit la Moscova. Autoritatile au intreprins masuri ca una dintgre acele persoane sa fie inlaturata si sa nu mai poata calca in Moldova. Este adevarat ca un astfel de personaj a fost si nu mai are dreptul sa intre in Moldova."

Totodata, Dorin Recean spune ca autoritatile urmeaza sa analizeze provenienta banilor utilizati in campania electorala, asa cum Evghenia Gutul a cheltuit de cinci ori mai mult decat toti ceilalti candidati. 

Lorena BOGZA:"Cum ajung acesti bani la Partidul Sor?"

Dorin RECEAN, PREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: "Au utilizat si utilizeaza in continuare diferite canale inclusiv criptomonede. Am facut un pas unde am modificat legislatia in ceea ce priveste spalarea banilor. Trebuie sa actionam in cadrul legal si trebuie sa scoatem posibilitatile ca ei sa fie finantati. Autoriattile au inceput sa inchida diferite canale. Daca ne amintim sumele cu care se opera anul precedent, au scazul aceste sume. Institutiile statului au realizat o anumita diminuare a fluxurilor financiare, dar mai este de lucru si noi vom ajunge acolo ca acest partid sa fie scos din politicul moldovenesc. Trebuie sa actionam pana la capat ca sa-i pedepsim pe toti care au participat la scheme de courpere a alegatorilor. Acele surse care au fost declarate vor trebui sa fie verificate."

Turul doi al alegerilor din Autonomia Gagauza a avut loc duminica, 14 mai. Potrivit rezultatelor preliminare, candidatul partidului SOR, Evghenia Gutul, a castigat scrutinul pentru functia de bascan al UTA Gagauzia. Gutul a obtinut 27.376 de voturi, ceea ce înseamnă peste 52%, iar contracandidatul acesteia Grigori Uzun, sustinut de socialisti, a obtinut 24.913 voturi, aproape 48%.

Articole din aceeasi categorie