07.06.2019
Cum vede analistul politic Armand Gosu decizia blocului ACUM de a vota un speaker socialist si declaratile facute de Igor Dodon la Sankt Petersburg, care a anuntat ca in urmatoarele zile am putea avea un nou Guvern: „Se pare ca a primit si acolo un ultim semn ca trebuie sa participe la o coalitie cu ACUM, cu tot riscul pe care-l presupune aceasta coalitie”
Analistul politic, Armand Gosu saluta decizia blocului ACUM de a vota un speaker socialist. Acesta spune ca aceste decizii presupun un aranjament de guvernare, care ar fi sigura solutie de a elibera tara si institutiile capturate de Plahotniuc. Cat despre declaratile facute de Igor Dodon la Sankt Petersburg, care a anuntat ca in urmatoarele zile am putea avea un nou Guvern, Gosu sustine ca seful statului ar fi primit si de acolo un semn ca socialistii ar trebui sa faca o coalitie cu blocul ACUM.

Lorena Bogza:Cum comentati decizia ACUM de a vota un socialist la functia de sef al legislativului?”

Armand Gosu, ANALIST POLITIC:Simpla decizie de a vota un presedinte al parlamentului socialist, trebuie vazuta in ansamblu. Deci, e vorba de un aranjament mai amplu, e vorba de un aranjament de guvernare intre ACUM si PSRM. Nu e vorba de o coalitie, nu e vorba de o alianta de guvernare si acest aranjament de guvernare, astfel este numit si in comunicatul PPE, Partidul Popular European, cea mai importanta si numeroasa, si solida forta din Parlamentul european. Deci, chiar ei in comunicat, numesc acest aranjamant de guvernare, care a fost generat, a fost cauzat de situatia cu totul speciala in care se afla RM. Stim foarte bine, spunem lucrurilor pe nume, RM este stat capturat in acest moment, atat pentru Bruxelles, cat si pentru Washington, cat si pentru alte capitale europene, chiar si pentru Moscova, prioritatea o reprezinta eliberarea acestui stat capturat.”

Lorena Bogza: „Dar ce sanse exista ca asta sa se intample intr-o coabitare ACUM-PSRM? Pana acum ce-am auzit? Am auzit ca nu exista nicio minima incredere in PSRM si uitativa ca dintr-o data totusi se arunca cele doua partide in batalie, nestiind pana unde se va merge.”

Armand Gosu, ANALIST POLITIC: Trebuie sa tinem seama de faptul ca acest aranjament de guvernare, intr-un fel, fara sa fie direct cu subiect si predicat, este totusi un aranjament de guvernare convenit in pezenta si cu sutinerea unor capitale importante. Acest aranjament de guvernare, ar fi fost imposibil de realizat, daca luni nu ar fi fost cele trei vizite importante.”

Lorena Bogza: „In ce masura si cum anume au influientat decizia aceste vizite?”

Armand Gosu, ANALIST POLITIC: Amintiti-va totusi, ACUM a lansat inca cu doua luni in urma o invitatie la dialog, PSRM-ului, iar acele dialoguri, acele discutii, prima televizata, au mai urmat cateva dicutii care nu s-au soldat cu nimic. A trebuit sa vina de la Moscova Kozak ca sa traseze, totusi, si PSRM-ului, care e partial captiv, se pare, in plasele oligarhului Plahotniuc, sa traseze un punct in care sa li se spuna ca trebuie sa participe si ca vital este totusi ca sa participe la aceasta coalitie. Kozak a venit iar cu niste pozitii, a facut o analiza destul de apropiata de analiza ACUM. A vorbit de o coalitie situationala pe o perioada scurta de timp, care sa duca la modificarea in sens european, in sensul cerintelor comisiei de la Venetia, a legislatiei electorale, dupa care vor urma alegeri parlamentare anticipate. Doar dupa niste alegeri parlamentare anticipate s-ar putea cu adevarat debloca criza. Dar primii pasi in directia deoligarhizarii, demontarii acestor mecanisme infernale, construite cu multa migala de Plahotniuc in ultimii 10-12 ani, care practic tin prizoniera o tara intreaga, pot fi treptat, incepand peste cateva saptamani, daca intr-adevar acest aranjament de guvernare se va concretiza, pot sa inceapa demontarea acestor institutii care sunt controlate de oligarhul Plahotniuc.

Lorena Bogza:Ce decizie credeti ca va lua maine PSRM, un partid curtat acum din doua parti?”

Armand Gosu, ANALIST POLITIC: E in cea mai buna pozitie PSRM, poate sa negocieze si cu o tabara si cu cea lalta. Nu a avut cum spera poate Dodon, nu a avut atat de mult spatiu de manevre. Daca judec dupa ultima declaratie pe care a facut-o Dodon la Sankt Petersburg, ca situatia se schimba cardinal in RM, se pare ca a primit si acolo un ultim semn ca trebuie sa participe la o coalitie cu ACUM, cu tot riscul pe care-l presupune aceasta coalitie.”

Articole din aceeasi categorie