28.06.2019
Cum raspunde ambasadorul SUA in Republica Moldova la intrebarea: "Unde este Plahotniuc si ce a discutat cu el inainte ca PD sa anunte retragerea de la guvernare"
Ambasadorul SUA la Chisinau, Dereck J. Hogan, este invitatul Lorenei Bogza la emisiunea InPROfunzime din acesta seara. In premiera, acesta spune daca cunoaste unde se afla Vlad Plahotniuc si povesteste despre ce a discutat cu acesta.

Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA in Republica Moldova: "Pot sa va spun foarte sincer ca nu cunosc, nu va pot spune, de fapt am vorbit cu toate partidele politice si cu conducerea lor, rolul meu ca ambasador a fost de a dezvolta relatii bune cu liderii tuturor partidelor politice inclusiv cu Plahotniuc si pot sa va spun ca dumnealui nu mi-a spus mie personal unde se afla acum. Eu cunosc ca dumnelui are interese de afaceri peste tot in lume probabil inclusiv in SUA, dar in ceea ce priveste unde se afla acum nu cunosc.

Nu stiu, chiar intr-adevar nu cunosc, am vorbit cu mai multa lume din PD, care nu mi-au spus unde se afla el, pe ceea ce ne axam cei din SUA, este aceasta tranzitie istorica democratica in RM, scopul nostru de a ajuta RM sa se indeparteze de la personalitati concrete sau grupuri de persoane si sa se axeze pe reforme sistemice, deoarece noi consideram ca institutiile sunt piatra de temelie a democratiei si nu persoanele individuale.

Da, dati-mi voie sa pun un accent pe un fapt concret ca nu am avut nicio intelegere intre SUA si Plahotniuc, daca e sa vorbim despre tranzitia democratica in RM nu am avut niciun acord ca de exemplu daca ar fi plecat ar fi existat un program de protectie, nu, nu am avut asa acorduri.

Intrebat despre ce a discutat cu Vlad Plahotniuc inainte ca PD sa se retraga de la guvernare, ambasadorul SUA la Chisinau spune ca: "A fost o conversatie mai lunga, acum am vorbit aproximativ 30 de min, din cauza ca conversatia cu dumnealui nu a fost primordiala atunci cand vorbeam despre tranzitia democratica, eu am sosit in RM in octombrie 2018, scopul meu principal a fost de a comunica, de a transmite tuturor partidelor politice din Moldova ca noi sustinem orientarea spre vest a RM, sustinem semnarea acordului de asociere cu UE si ca aceste alegeri din februarie erau un element de reper foarte important care urma sa stimuleze credibilitatea RM in calitate de tara democratica. Pentru noi daca sa fiu sincer, aceste alegeri trebuiau sa se desfasoare mult mai bine, daca la alegerile care au avut loc pentru primaria Chisinau, cand vorbim despre respectarea votului locuitorilor din Chisinau, aceste alegeri trebuiau sa fie de o calitate mai inalta si in corespundere cu toate normele internationale. Noi am ajuns la 24 februarie, OSCE a spus ca alegerile au fost in mare parte competitive si noi am fost de acord cu asta, observatorii nostri au observat si cateva iregularitati, dar in general putem sa spunem ca drepturile alegatorilor au fost respectate.

Dupa, a venit procesul de formare a guvernului si s-ar putea sa va amintiti ca am scris si eu un articol-opinie, nu pot sa fiu de acord cu aprecierea din partea Federatiei Ruse privind intentia mea de amestec, ceea ce as spune eu ca procesul de fromare a guvernului trebuie sa fie legitim, transparent si credibil si desigur noi SUA avem o relatie cu Moldova si de fapt am fost intotdeauna ca un avocat si am avut o atitudine in favoarea continuarii orientarii RM spre vest. Atunci cand am vazut acea saptamana, atunci dupa 4 iunie cand CC a prevenit formarea acestui guvern de catre blocul ACUM si PSRM, fiind alesi in mod legitim doua forte politice care au decis sa se uneasca, noi am spus tuturor partidelor ca SUA a considerat aceasta decizie una politizata si ca suntem gata sa lucram impreuna cu noul guvern. Acest mesaj a fost transmis vineri PD-ului si tuturor partidelor.

Eu as spune ca acea vinere nu a fost unica conversatie pe care am avut-o eu cu conducerea PD despre necesitatea unei tranzitii pasnice democratice, noi ne-am intalnit si cu vre-o doua zile inainte de asta, toate aceste discutii s-au axat pe faptul cum poate fi gasita o solutie si conversatia de vineri a fost si ea in jurul faptului ca SUA e pregatita sa spuna acest lucru in mod public.

Duminica urma sa fie acel protest major si exista potentialul de violenta poate si din ambele parti, noi doream sa ne asiguram ca inainte de acest protest, Partidul Socialistilor, PD si Blocul ACUM trebuiau sa stie exact care este pozitia noastra si la ce ne refeream atunci cand vorbeam de tranzitia pasnica democratica si care este nivelul nostru de pregatire pentru a lucra cu noul guvern si noul parlament, cred ca acesta probabil a fost un factor critic dar nu unicul, UE pe 9 iunie a declarat ca e gata sa colaboreze cu guvernul nou, de asemena ma multe state, SUA a aderat intr-o maniera mai publica la aceasta multitudine de voce ca avem nevoie de o tranzitie pasnica."

Articole din aceeasi categorie