10.06.2019
Cum poate fi considerata independenta Curtea Constitutionala, daca trei dintre judecatori sunt fosti membri ai PD, iar unul este nasul lui Vlad Plahotniuc? Ce spune Andrian Candu - VIDEO
Andrian Candu a evitat sa comenteze componenta Curtii Constitutionale si faptul ca magistratii, care sunt fosti membri ai Partidului Democrat, au luat hotararea de a dizolva parlamentul, considerata controversata.

„Ne place sau nu ne place, putem sa comentam sau sa criticam. Decizia ne da o solutie...” a declarat printre altele vicepresedintele PD, Andrian Candu, in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Totodata Candu a declarat ca Curtea Constitutionala este singura institutie care ar fi imputernicita sa interpreteze Constitutia RM.

Acesta sustine ca PD, „va lua act” de opiniile partenerilor externi, dar afirma ca „nimeni nu poate spune sa nu mai fie luate in consideratie deciziile CC.”

Criza pe arena politica din RM s-a declansat dupa ce Partidul Democrat nu a putut ajunge la un consens cu PSRM, care au mers sa se alieze cu blocul ACUM.

Acum doua zile, PSRM impreuna cu ACUM au ajuns la o intelegere, in urma carora, Zinaida Greceanii a ajuns sa fie votata in fruntea legislativului de 56 de deputati. In aceeasi zi, Maia Sandu a ajuns sa fie prim-ministru prin decretul semnat de Igor Dodon, iar lista de ministri a foat acceptata si votata astfel, fiind investit Guvernul Sandu, pe care CC imediat l-a declarat neconstitutional.

Partenerii externi au recunoscut noul guvern si parlament.

Ulterior CC, l-a suspendat pe Dodon, declarandu-l pe Pavel Filip presedinte interimar, care in cateva minute doar a sustinut un briefing in care a semnat un decret de dizolvare a parlamentului si a declarat alegeri anticipate, care vor avea loc intr-o zi de vineri, pe 6 septembrie.

Cu toate ca alegerile de obicei sunt organizate in zile de duminica.

In timp ce deputatii blocului ACUM si PSRM s-au intrunit in parlament si votau legi, democratii au organizat manifestari de protest in PMAN, unde in frunte cu Vlad Plahotniuc scandau: "Noi suntem poporul, Dodon e tradatorul."

Articole din aceeasi categorie