07.06.2019
„CC si-a depasit atributiile din nou si a dat o hotarare ilegala”. O spune expertul Stefan Gligor, care considera ca termenul pentru o eventuala dizolvare a parlamentului nu ar fi trebuit sa expire in aceasta seara, ci abia peste doua zile
„CC si-a depasit atributiile din nou si a dat o hotarare ilegala”. O spune expertul Stefan Gligor, care considera ca termenul pentru o eventuala dizolvare a parlamentului nu ar fi trebuit sa expire in aceasta seara, ci abia peste doua zile.

Declaratiile vin in conditiile in care Igor Dodon a iesit astazi dupa sedinta Consiliului Republican al PSRM si a spus ca cel mai probabil vom avea alegeri anticipate, asa cum nu s-a ajuns la o intelegere nici cu o fractiune.

Dupa Dodon si Curtea Constitutionala (CC) a venit cu un comunicat in care il obliga pe seful statului sa dizolve legislativul, daca formatiunile asa si nu au ajuns la un numitor comun.

Invitati la emisiunea InPROfunzime, expertul Stefan Gligor si ziaristul Vitalie Calugareanu au analizat decizia curtii care difera de ceea ce este scris in constitutie.

Potrivit art. 85 din Constitutia RM, termenul limita pentru dizlovarea parlamentului in cazul in care nu se formeaza o coalitie este de 3 luni calendaristice, astfel termenul ar expira abia peste doua zile, adica pe data de 9.

Potrivit deciziei CC, acest termen ar expira in aceasta seara la ora 00:00.

Lorena Bogza: „Cand expira termenul?”

Stefan Gligor, EXPERT: „Conform CC, expira in cazul in care avem 90 de zile din momentul validarii alegerilor parlamentare. Acest termen expira astazi la ora 00:00. Chiar daca mai multe surse media s-au grabit sa vina cu tot felul de speculatii si presupuneri in acest sens, in realitate ziua este 7 iunie, astazi la finele zilei, ora 00:00. Orice dubiu a fost confirmat de Alexandru Tanase care a iesit in public si a spulberat orice presupunere.”

Vitalie Calugareanu, ZIARIST: „CC trebuia sa spuna de mult care este verdictul in acest caz, pentru ca politicienii sa reuseasca sa-si duca negocierie la bun sfarsit. Dar aceasta decizie convine PD-ului.”

Lorena Bogza: „De ce ar Conveni PD-ului?”

Vitalie Calugareanu, ZIARIST: PD-ului ii convine tot ce s-a intamplat astazi, pentru ca are de gand in urmatorul an sa guverneze RM din interimat, prin intermediul CC si guvernului. Nu degeaba Segiu Sarbu a depus acea sesizare la CC, ca sa vada daca acest lucru este posibil. Acum mingea este in ograda CC si urmeaza sa vedem care va fi verdictul.”

Lorena Bogza: Ce inseamna asta pentru RM?”

Stefan Gligor, EXPERT: Asta inseamna ca constitutia este violata, ca noi nu avem CC, aceasta institutie apartine unui partid politic, noi am vazut asta astazi.”

Invitatii au pus cap la cap decizia de astazi a CC si Legea suprema, iar intr-un final concluzia a fost ca „CC si-a depasit atributiile din nou si a dat o hotarare ilegala.”

Articole din aceeasi categorie